Öğretmen Adaylarına Fen-Edebiyat Mezunu Olma Hakkı / Tersine Formasyon

Şuradaki habere göre öğretmen adayları, özellikle fizik, kimya ve biyoloji alanındakiler, fen-edebiyat fakültesinden almadıkları 3-4 tane dersi tamamlayarak fen-edebiyat mezunu sayılmaya başlayacaklar. Her ne kadar haberde “mühendislik kapısı” olarak duyurulsa da olayın temelinde yaratılan bir haksızlığı başka bir haksızlıkla giderme çabası yatıyor.

Ben fizik öğretmeniyim. 3.5 + 1.5 sisteminden mezunum. Bilmeyenler için sistemi biraz anlatayım:

3.5 sene boyunca fizik derslerini fen-edebiyat fakültesinde, fen-edebiyat öğrencileriyle aynı hocalardan, aynı sınavlara girerek aldık. Son 1.5 senemizi ise eğitim fakültesinde geçirdik. Dolayısıyla fen-edebiyat fakültesi mezunlarından tek farkımız o almadığımız bir dönemdi. Buna rağmen, formasyon denilen ucube uygulama ile fen-edebiyat mezunları öğretmen sayılırken, biz bir türlü fen-edebiyat mezunu gibi “fizikçi”, “kimyacı” ya da “biyolojici” olamıyorduk.

Formasyon zaten büyük bir haksızlığa yol açıyordu, üniversiteye giriş sınavında daha yüksek puan alarak eğitim fakültelerine yerleşen öğrencilerin o gün yaptıkları tercihi çöpe atıyordu. Üstüne bir de “bak bu kardeşler o gün senden daha düşük puanlarla çok farklı tercihlerle yerleştiler, şimdi seninle aynı işi yapabilecek; ama sen onunla aynı işi yapamayacaksın” diye ikinci bir tokat daha atıyordu eğitim fakültesindeki öğrencinin yüzüne.

Bu haksızlığı gidermenin tek yolu formasyonu kaldırmak ve herkese “sen kendi işinle uğraş” demekti. Fakat formasyon eğitimi kaldırıldığında fen-edebiyat fakültesindekiler öğretmenliği kendilerine bir “hak” olarak gördükleri için sokaklara döküldüler. Sonuç olarak formasyon sistemi yine geldi.

Bu sefer eğitim fakültesi öğrencilerinin boynu büküklüğünü bu şekilde, gelin ek dersleri verip sizi de fen-edebiyat mezunu yapalım diyerek çözmeye çalışıyorlar.

En azından çifte haksızlık teke indirilmiş olur.

Öte yandan eğitim fakültesi – fen edebiyat fakültesi arasında fark kalmayınca birisi ihtiyaç fazlası durumuna gelecek. Belki biri araştırma diğeri öğretmen yetiştirme fakültesi olarak yoluna devam eder. Bakalım zaman ne gösterecek?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.