Üniversiteye Giriş Sınavında “Din Kültürü” Alt Testi

Üniversiteye giriş sınavı (ÜSS / ÖSS / ÖYS / LYS / YGS) yapılmasının başlıca nedeni kontenjandan daha fazla adayın olmasıdır. Bu durum, akademik başarısı en yüksek olabileceği düşünülen öğrencilerin seçilmesini gerekli kılar. Durum böyle olunca da “sınav” kaçınılmaz olur.

Üniversiteye giriş sınavlarının hazırlanma mantığında az önce belirtildiği gibi, üniversitedeki akademik başarısı yüksek olabilecek öğrencileri seçmek vardır. Bu nedenle sayısal / eşit ağırlık / sözel bölümlerinden sınava girecek öğrencilere, ilgili alanlardaki başarılarını yordayabilecek bazı maddeler (sorular) sorulmaktadır. Bu maddeler, genellikle Türkçe, Tarih, Coğrafya ve Felsefe (Sözel Yetenek) ile Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji (Sayısal Yetenek) alt testlerinden oluşmaktadır.

Her bir alt testin, öğrencinin üniversitedeki akademik başarısını yordayabileceği düşünülebilir ve mantıklıdır da (bu alt test puanlarının toplam puana katılma oranları tamamen ayrı bir tartışma konusudur).

Lakin son yıllarda ucube kararlar alan ÖSYM, üniversiteye giriş sınavında yeni bir alt test olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinin sınava dahil edileceğini belirtmiştir (ilgili haber: http://www.ntvmsnbc.com/id/25406722/ ).

Bu noktada sorulması gereken şudur: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden tüm soruları doğru yanıtlayan bir bireyin, tüm soruları yanlış yanıtlayan bir bireye göre üniversitede daha başarılı olacağı mı öngörülmektedir?”

Sadece İlahiyat ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini seçecekler için ayrı bir puan türü hesaplanacak ve bu alt test sadece o puanları etkileyecekse tamam; fakat bu alt testi hem YGS’ye dahil etmek, hem de tüm sözel alanlardaki öğrencilere “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularını bileceksin” demek mantık dışıdır.

Okullarda zorunlu olarak bile okutulmaması gereken bir dersi, üniversiteye girişte puanlandırmaya kalkanların bir an önce bu düşüncelerinden vazgeçmesi dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.