8. Sınıf 1. Dönem Fen ve Teknoloji Dersi Ortak Sınavı

Milli Eğitim, ortaöğretime geçişte uygulanan SBS’nin sistemini değiştirerek ortak sınavlar uygulama kararı aldı. Bu doğrultuda ilk ortak sınavlar geçtiğimiz haftalarda yapıldı. Yine Ömer hocamız ile yapacağımız bir tartışma öncesinde Fen ve Teknoloji Dersi Ortak Sınavı’nın Kuvvet ve Hareket ünitesine ait olan 11 sorusunu (10-20) inceleme fırsatı buldum. 11 soru arasından benim özellikle problemli gördüğüm sorular aşağıda yer alıyor:

SBS Ortak Sınav 10. Soru

Soruyu çözmek için öğrencinin resmi okuması yeterli. Suyun kaldırma kuvveti ile ilgili hiçbir bağlantı kurulmamış. Kazanıma sahip olan da olmayan da bu soruyu sadece şekle bakarak çözebilir.

SBS Ortak Sınav 11. Soru

Öğrenci dinamometrenin ilk durumda gösterdiği değeri sadece şekilden okumak durumunda. Ayrıca 10. sorudaki dinamometre değerleri ve 12. soruda verilen bilgiler bu soru için ipucu oluşturuyor.

SBS Ortak Sınav 12. Soru

Görünür ağırlık kavramı bir karmaşa yaratabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan öğretim programı incelendiğinde (programı indirmek için tıklayın) görünür ağırlık kavramının yer almadığı görülmektedir.

SBS Ortak Sınav 13. Soru

Yönlerin ok olarak gösterimi yanında Yukarı ve Aşağı ifadelerinin kullanılması, olası görme sorunu yaşayabilecek öğrencilerin faydasına olacaktır.

Bu sorular haricinde, 15. soruda yine dinamometre üzerindeki değer şekil üzerinden okunmak durumunda, soruda başka bir bilgi verilmemiş. 16. soruya ait görselin ise daha iyi seçilebileceğini düşünüyorum. Görsel aşağıda yer alıyor.

SBS Ortak Sınav 16. Soru

Sonuç olarak kuvvet ve hareket ünitesine ait 11 sorudan 3’ünün ciddi anlamda düzeltilmeye ihtiyaç duyduğunu, 3’ünün ise gözden geçirilmesinin daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, farklı konu alanlarındaki soruların ölçme ve değerlendirme ilkeleri bakımından gözden geçirilmesinin gelecekteki sınavlar için fayda sağlayacağını ümit ediyorum.

Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.